Ligger jag rätt i lön?

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

Har jag rätt lön?

När det kommer till ämnet lön finns det mycket information som kan vara förvirrande och överväldigande. Hur vet du om din lön är konkurrenskraftig? Är det för högt eller för lågt? Vad tjänar en genomsnittlig person i den här branschen?

Den här artikeln kommer att beskriva de faktorer som hjälper dig avgöra om du ligger rätt i lön.

Vad är en löneförhandling och hur klarar man den på bästa sätt ?

Löneförhandling är ett samtal mellan en anställd och den rekryterande chefen. I detta samtal förhandlar man om lönen. Det är viktigt att göra en lönekoll och research innan man går in i en löneförhandling med en arbetsgivare. Du måste veta vad den genomsnittliga lönen i din bransch är samt ha lite is i magen och våga förhandla. Ju mer information du har, desto mer sannolikhet kommer du ha att kunna förhandla om en högre lön. Förbered saklig fakta och argument för vad din insats varit tidigare år och framför dessa med självförtroende.

Det finns många olika sätt att förhandla om lön, ett exempel är att se till att de förstår varför du vill ha den högre lönen, samt att vara beredd på pushback eller att be om andra förmåner i utbyte mot en högre lön som flextid eller att arbeta hemifrån etc. Skulle man inte få den lönen man önskar finns det alltid möjlighet att söka lediga jobb i samma bransch. När man byter jobb inom samma sektor brukar det oftast resultera i att man går upp i lön

Vilka faktorer avgör din lön?

Många faktorer avgör din lön. De viktigaste är:

– Branschen du jobbar i

– Din utbildningsbakgrund

– Din erfarenhetsnivå

– Arbetsinsats

– Företagsstorlek

– Geografiskt läge

– Förhandlingsförmåga

– Ålder

– Svårighetsgrad

Hur får jag hjälp med att kolla om jag ligger rätt i lön

Det finns många webbplatser och fackförbund som kan hjälpa dig att räkna ut vad din lön ska vara och om du är rättvist betald i ditt nuvarande arbete. Oftast brukar man kunna vända sig till fackförbunden för att få en klarare bild av vilken lön som är rimlig, sett till den utbildning, geografiska läge, ålder och erfarenhetsgrad/svårighetsnivå man har i sitt arbete. Fackförbunden erbjuder även tabeller med vad den genomsnittliga lönen är i dom olika städerna. För att man ska få ta del av tabellerna och råd inför en löneförhandling är det en förutsättning att man är medlem i fackförbundet som tillhör den bransch man jobbar i. Om man t.ex jobbar på Volvo ska man ansluta sig till IF-metall som är Volvos fackliga partner. Att ansluta sig till facket, är dock inget krav som arbetsgivaren har, utan anställda brukar oftast ansluta sig då det kommer mycket bra saker med medlemskapet, inte bara lönekoll och tips inför löneförhandling

Sammanfattning

Det finns olika faktorer som påverkar ens lön och för att veta att man ligger rätt i lön, är det viktigt att göra ordentlig research och jämföra statistik med dom parametrar som är rimliga för en själv. Använd dig av alla verktyg som finns tillgängliga, webben, facket, kollegor och statistik.