Bästa återhämtningen efter träning

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef BekirMånga som börjar någon form av styrketräning/fitness, är väldigt måna om träningsrutin, hur många sets och repetitioner som ska utföras. En viktig sak som man inte tänker lika mycket på är faktiskt återhämtningen. Återhämtning efter träning är extremt viktigt för att kroppen ska kunna läka och bygga upp sig. I denna artikel får ni ta del av vad återhämtning efter träning innebär samt i vilka former det uppkommer. 

Sömn

Sömn är den del där kroppen vilar för att bäst kunna läka och bygga upp sig.
Ge dig själv dom bästa förutsättningarna för att kunna få en god sömn, d.v.s lägg dig i tid och surfa inte på mobilen precis innan du lägger dig. Ge hjärnan en chans att få varva ner.

Mat och Dryck

Drick lite mer vatten dom dagar som du tränar för att kompensera för det du svettas.

När man tränar är det rekommenderat att dricka minst en liter i timmen. Att dricka under träningen kan även minska risken för överhettning. Regeln brukar annars vara att man helt enkelt dricker när man är törstig. 

Efter träningen är det viktigt att få i sig energi, det kan exempelvis vara en proteinshake, frukt som man helt enkelt dricker eller äter direkt efter träningen. Sen ska man givetvis äta en näringsrik måltid och försöka bibehålla en så allsidig kost som möjligt. Alla har olika mål och vill man t.ex bygga mer muskler är det rekommenderat att få i sig mer protein, vill man däremot gå ner i vikt, så behöver man kanske minska på kolhydraterna. 

Tips – Styrketränar ni och undrar vilket kosttillskott som är bäst och billigast, besök https://tillskottsbibeln.se/ för att läsa mer!

Aktiv vila

Ett annat misstag som görs av många nybörjare är att man ”över-tränar” det innebär egentligen att man överarbetar kroppen och inte ger den någon möjlighet att få vila samt återhämta sig.  Det är väldigt viktigt ta vilodag/vilodagar, någon dag i veckan. Detta innebär givetvis inte man ska lägga sig på soffan och äta massor med sötsaker och chips. Utan man menar på att istället ta det lugnt. Kör man t.ex tung styrketräning 5-6 gånger i veckan, ta 7:de dagen och gå ut på en 30-60 minuters promenad, låt kroppen få varva ner och återhämta sig ifrån styrketräningen. 

Sammanfattning

Träna regelbundet, ät nyttigt och ge kroppen de rätta förutsättningarna för att återhämta sig.
Det kan t.ex vara att efter varje pass dricka en proteinshake, sedan äta en bra måltid, eller att efter att ha kört hårda pass i veckan, helt enkelt ta en vilodag 7:de dagen. Lyssna på din kropp och känn efter vad som passar dig bäst. Lycka till och hoppas att denna artikeln varit till någon hjälp