Detta behöver du veta om du ska låna utan UC

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Vill du låna pengar utan UC? Då har du kommit helt rätt! Nedan guidar vi dig fram i djungeln om att ansöka om lån utan UC, för att säkerställa att processen görs så bra som möjligt utifrån din situation och dina förutsättningar. Fortsatt läsa för att lära dig mer inför att du ska låna pengar utan UC!


Att ansöka om lån utan UC

Att ansöka om lån utan UC innebär kort och gott att du ansöker om att låna pengar hos en långivare utan att du i samband med din ansökan behöver genomgå en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC). Annars innebär en låneansökan i regel att långivaren gör en kreditupplysning via UC på dig, för att säkerställa att du är en pålitlig låntagare.  

Nackdelen med att behöva genomgå en sådan UC-upplysning är att allt för många upplysningar påverkar din kreditvärdighet negativt. Dålig kreditvärdighet minskar i sin tur dina chanser att bli beviljad ett större lån, som privatlån eller blancolån. Detta är för många avgörande i flera skeden i livet, till exempel vid husköp eller köp av bil. 


Då kan lån utan UC vara bra  

Att låna pengar utan att behöva genomgå en kreditupplysning via UC kommer med många fördelar. Det inte minst då du vill ansöka om flera smålån, eller samla lån, och inte riskera att din kreditvärdighet påverkas negativt av många låneansökningar. Det kan även vara fördelaktigt att låna pengar utan UC då du vill låna pengar snabbt eller då du ansöker med betalningsanmärkning


Vad innebär det att låna pengar utan UC?

När du ansöker om att låna pengar utan UC slipper du genomgå en kreditupplysning via Upplysningscentralen, UC. Istället genomförs kreditupplysningen av en ett annat kreditupplysningsföretag. Några av de största aktörerna för kreditupplysning i Sverige, utöver UC, är:

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • Decidas
  • Safenode
  • Syna

Måste jag genomgå en kreditupplysning?

Trots att du väljer att ansöka om ett UC-fritt lån är det aldrig möjligt att helt undgå kreditupplysningen. Utan även om du erbjuds att ta ett lån utan UC ska du vara medveten om att en kreditupplysning kommer att göras. 

Skillnaden då kreditupplysningen görs av ett företag som Bisnode eller Creditsafe, kontra av Upplysningscentralen, är att den inte registreras i UC:s register. Därmed kommer den inte påverka din kreditvärdighet och heller inte dina chanser om att bli beviljad ett större lån.