Fördelarna med att Jämföra lån

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

Fördelarna med att Jämföra lån

Vi alla kommer eller har säkert någon gång hamnat i situationer som gör att vi känner press över att få tillgång till en viss summa pengar. Det kan handla om allt ifrån att behöva pengar till att köpa något man alltid velat ha eller kanske köpa sin första bostad. I dessa situationer är det med anledning av det ovannämnda viktigt att ha lite is i magen och lägga tiden på att jämföra olika långivare. Samtidigt som du gör detta, ska du även undersöka vilken lånetyp som passar dig bäst.

I och med att du jämför lån, så ger det dig en större chans att bli beviljad lån , samtidigt som du får bättre villkor. Ett bra alternativ som många använder sig av idag är jämföra lån genom att gå via låneföremedlare. Låneförmedlaren sänder din ansökan till ett tiotal långivare och det tas endast en kreditupplysning.

Kontrollera kostnaderna

Innan du ska börja jämföra lån, är det  viktigt att du vet hur stort belopp du behöver, samt hur mycket av din budget som du kan avvara för att sedan kunna betala tillbaka på lånet. En annan viktigt sak som man inte får glömma av är att det tillkommer kostnader för ränta och övriga kostnader.

Jämför alla kostnader, och räkna ut vad lånet kommer kosta dig totalt. Slutsumman visar på vilket som är det billigaste lånet, men samtidigt så kanske det inte är det billigaste och bästa lånet för dig. Faktorer som kan ha påverkan är, lånebeloppet, hur avbetalningsplanen ser ut och räntan.
Se verkligen över din privatekonomi och försäkra dig om att du kan betala på lånet i tid. Klarar du inte av det kan det hela resultera i en betalningsanmärkning och det vill man inte ha!

Vad avgör hur mycket jag får låna

Alla som ansöker om ett lån, måste det tas en kreditupplysning på. Långivaren kan dock använda sig av olika företag som utför dessa. I Sverige brukar dom största långivare (banker) använda sig av UC eller Creditsafe. Kreditupplysning genomförs i syftet att samla information om låntagarens privatekonomi och undersöka om hen har kapacitet att betala tillbaka lånet i tid ( man mäter återbetalningsförmågan).

I en kreditupplysning kan man hitta information om exempelvis;

  1. Låntagarens relationsstatus, namn och adress.

  2. Tidigare kreditupplysningar (senaste året)

  3. Om det finns betalningsanmärkningar eller skuld hos kronofogden

  4. Årsinkomst och anställningsform

  5. Om man har aktuella lån och krediter

Vi hoppas att ni efter att ha läst denna artikeln, jämför lån om ni ska ta ett i framtiden.