Köpa bostad utomlands

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Att köpa bostad utomlands är en dröm för många och kan även vara en god investering.
Oavsett om den används som en egen semesterbostad eller för uthyrning. Men oftast är det lite krångligare att köpa hus/lägenhet utomlands än i Sverige, då Sveriges lagar skiljer sig från lagar i andra länder. Med anledning av detta finns det en hel del saker som du bör tänka på vid köp av bostad utomlands.

Vilket boende passar mig ?

Har du bestämt dig för att köpa en bostad utomlands har du säkert en god aning om vilket land land du önskar genomföra köpet i. Vi rekommenderar ändå att man åker och besöker flera länder innan du bestämt dig. Läs på om länderna, spendera tid på platser under en längre period och utforska. Ett bostadsköp brukar oftast vara en långvarig investering och vill du gardera dig om att du väljer rätt så ”stress-köp” inte.

Tips – Vill ni läsa mer information om vad som kan vara bra att tänka på vid köp av bostad utomlands, tveka inte på att besöka https://bovision.se/inspration där det finns god information om detta ämne.

Har du bestämt dig för vilket land du vill köpa bostad i, jättebra.

Nästa steget man bör ta är och fråga sig själv, vilka krav man själv har på bostaden.

Dessa frågor tycker vi att ni ska ställa er innan köp:

Vilket läge vill jag att min bostad har?

Vill du kanske ha nära till vatten, eller vill du vara närmare naturen.
Läget är även väldigt viktigt om du har planer på att hyra ut.

Hus eller lägenhet

En lägenhet kräver mer jobb/underhåll än ett hus, vilket kan vara med fördelaktigt om man inte ska bo i landet permanent. Om man dock ska se till fördelarna man får ta del av när man köper hus, så är det givetvis att ett hus innebär, större frihet och mer utrymme.

Vad finns det att göra i området

Som nämnt tidigare, utforska vad som finns i området samt vad man kan göra där. Du kanske har några specifika önskemål på vad du vill ha nära till.

Vilken standard passar mig?

Man bör även tänka på vilken standard bostaden ska uppfylla. Önskar man nyrenoverat eller nöjer man sig med ett renoveringsobjekt som är beboeligt. 

Var noggranna om ni planerar på att hyra ut bostaden

Något som kan få kassan och klirra till extra är ju att hyra ut bostaden när du inte ska bo där. Det kan ge ett riktigt bra tillskott till din ekonomi. Att ha någon som bor i bostaden medan man inte är där kan ge en form trygghet, då man vet att den inte står tom. Ett attraktiv läge kommer nog vara avgörande för om du ska kunna hitta hyresgäster. Se till att det är bra läge annars blir det svårt att hitta någon som vill bo där.