Olika sätt att lära sig matte på för barn

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

Matematiken finns överallt och är med oss genom hela vårt liv.
Beslut som tas är till och med grundade i matematiskt tänkande.
Men matte  är också någonting som kan upplevas vara väldigt svårt, speciellt när man är barn och vill lära sig matematik. I denna artikeln går vi igenom några sätt som kan vara effektiva när barn ska lära sig matematik.

Appen Albert

Är det något dagens barn och ungdomar kan, så är det dagens teknik/appar.
Detta kan vi se då appen Albert, exploderat. Appen har enligt sin egen hemsida, använts av 300 000+ familjer. Läser man recensionerna, ser det ut som att folk är väldigt nöjda.
Appen har tydligen gjort så att inlärningen blir roligare. Det ska gå att spela sig fram till lösningar som gör det roligare. Det finns idag ett flertal barnappar som det går att använda sig av och Albert är en av dom. 

Traditionell läxhjälp

Det finns ett antal sidor på nätet som erbjuder läxhjälp. Priserna varierar från 189 -399kr i timmen och priset påverkas av olika parametrar som exempelvis, hur många elever, hur många timmar samt i vilket syfte. Detta kan vara ett alternativ om man inte har tid att hjälpa sitt barn då man jobbar mycket. Barnet får även dedikerad tid istället för en lärare som ska hjälpa 20 elever.

Gör lärandet roligare genom lekar

För barn handlar det mycket om att associera matte till det som barn tycker är roligt.
Kanske att göra lekar av uppgifterna eller själva matematiken. Det är nog detta som gjort att appen albert blivit så stor. Har man tid kan man själv hitta på dessa. Exempelvis göra upp en lek för plus och minus upp till 10, 20 eller 30 etc.

Exempel på detta kan vara en lek i riktningen nedan,

Hallå, hallå, det var 5:an här, vem har jag på andra sidan, jo det var 5:an här med och detta resulterar i summan 10. När man svarar fel kan svaret istället vara;

Du har tyvärr kommit fel, du får ringa på nytt.

Detta kan faktiskt göra skillnad. Gör man det roligare och intressantare blir det också lättare att slutföra uppgiften.

Hoppas denna artikel var till någon hjälp och att ni nu vet mer om olika sätt att hjälpa barn lära sig matte på. Lycka till !