Olika sätt att ta lån på

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

Olika typer av lån

Behöver man låna pengar kan det vara bra att läsa på om vilka låneformer som finns samt vilka typer av lån som passar ens ekonomiska situation bäst. I denna artikel kommer vi gå igenom de vanligaste lånen en privatperson kan ta.

Blancolån eller privatlån

Ett lån utan säkerhet kallas för blancolån eller privatlån. Lånet avser oftast konsumtion av något slag. Då du som långivare tar en större risk och förlitar dig på egna möjligheter att betala tillbaka lånet, och inte på en fastighet, bostad eller annat objekt, kallas detta lån som nämnt ovan Blancolån/Privatlån. Banker tenderar att inte vilja låna ut mer än 500 000 – 600 000 när det kommer till denna typen av lån då det är en stor risk för banken när det inte finns någon säkerhet involverad i lånet för dom, förutom personens inkomst. Skulle man dock vilja låna 10 000:- och ha en fast inkomst, så ser oftast banken inga problem med att låna ut så låga belopp.

Bolån

Ett bostadslån är ett lån som används vid finansiering/köp av en bostadsfastighet, det kan vara en bostadsrätt, hus, fritidshus eller exempelvis en ägarlägenhet. Lånet beviljas med bostaden/fastigheten som säkerhet. Om du uppfyller kriterierna ekonomiskt för ett bolån och får det beviljat, så kommer du inse att ett bolån oftast har en lägre ränta i jämförelse med andra typer av lån. Detta med anledning av att banken har fastigheten/bostaden som säkerhet. Det finns även möjlighet att låna med bostaden som säkerhet för att t.ex utföra renoveringar i huset, bostaden för att sedan spekulera och höja värdet på bostaden. I framtiden finns det chans att värdet ökar då det historisk sett brukar göra det. Historisk avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning och alla val som utförs och som kan påverka ens ekonomi, ansvarar man själv för.

Avbetalning

Att köpa saker på avbetalning är en form av kreditköp. På senare tid har det blivit populärt att betala saker på avbetalning vilken innebär att varan betalas i efterhand. Du har säkert hört talas om klarna, som har just detta betalsätt. Avbetalningsköp används oftast för t.ex fordon och båtar m.m. Det som händer när man väljer avbetalning är att betalningen delas upp i flera mindre delbetalningar, som fördelas över en period. I många delbetalningar tillkommer någon form av ränta eller avgifter.

Kreditkort

Ett kreditkort är en form av lån. Det är ett kort kopplat till en kredit och dom medel som förbrukats (skulden) betalas i sin helhet, oftast 1-2 månader efter eller i mindre delar månad för månad. Beloppet som utnyttjats betalas in, och betalas inte beloppet som utnyttjats i sin helhet samt i tid, så kan det tillkomma ränta. Kreditkortet kan tillexempel nyttjas när pengarna inte finns till hands för tillfället, och man vet att det är pengar på ingång snart. Då kan det vara ett bra tillfälle att använda kreditkortet vid ett större köp som t.ex en lite dyrare tv.

Snabblån eller sms-lån

Snabblån/sms-lån är en form av kredit där kunden lånar en mindre summa för att snabbt få tillgång till pengarna. Oftast handlar det inte om några hundra tusen, utan om ett par tusen kronor. Fördelen är att man får tillgång till pengarna snabbt , men nackdelarna är att räntan tenderar att vara mycket högre än på andra typer av lån samt att avtalstiden är mycket kort.

Sammanfattning

Som konstaterat finns många typer av olika lån. Det är slutligen upp till dig att välja det lån som passar dig. Vi hoppas att denna artikel varit till någon hjälp och att ni nu fått en liten klarare bild om vilka lån som finns att välja mellan och hur dom olika låneformerna används.