Privatlån utan säkerhet

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Lån med och utan säkerhet

Vad menas egentligen med skillnad på lån utan säkerhet och lån med säkerhet?
I denna artikel reder vi ut ovannämnda begrepp som du säkert hört talas om innan. 

Lån med säkerhet

Ett lån med säkerhet betyder att banken har rätt till något som äger, om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån. Den allra vanligaste låneformen när det kommer till lån med säkerhet är bolån. I detta fall har du din bostad som säkerhet. Det går även att ta billån eller ett fritidslån, och i dessa fall fungerar dessa som en säkerhet (bilen, fordonet).

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet innebär att det inte finns något som backar upp ditt lån, om du inte skulle kunna betala tillbaka det. Saker som hade kunnat fungera som säkerhet är exempelvis, bostad eller fordon.  Den vanligaste typen av lån är privatlån utan säkerhet. Privatlån kallas även blancolån. Oftast finns det ett maxbelopp när det kommer till privatlån, dom flesta storbankerna brukar ha ett tak på 300-400 000 SEK när det kommer till blancolån. Betalningstiden på ett privatlån sträcker sig oftast som mest till 12 år. 

Skillnad på lån utan säkerhet och lån med säkerhet 

Den absolut största skillnaden på lån utan säkerhet och lån med säkerhet är att banken får en trygghet/försäkring när du tar  lån med säkerhet. Om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet som du tagit så har banken t.ex bostaden som säkerhet. Ju mer säkerhet bankerna har desto bättre ränta kan de erbjuda. I och med bättre säkerhet kan man även få högre lånebelopp beviljade, längre återbetalningstid och som nämnt tidigare lägre ränta. Alla har dock olika förutsättningarna eftersom privatekonomin spelar stor roll när man ska ta ett lån. 

Lite Likheter finns dock

Även om det finns flera skillnader mellan låneformerna, så finns det även likheter mellan lån med och utan säkerhet. Oavsett lånetypen som man väljer, gäller samma regler på många punkter. Två av dom krav som ställs är :

  1. Du måsta vara minst 18 år gammal för att ansöka
  2. I och med ansökningen gör låneaktörerna (om seriösa) en kreditupplysning på dig när du ansöker om lån.

Slutligen

Sammanfattningsvis kan det konstateras att lån med säkerhet är när banken har rätt till något som du äger, om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet, medan lån utan säkerhet är, när du tar lån utan någon säkerhet för banken. Vi hoppas att termerna blivit något klarare för er och hoppas att artikeln varit till någon hjälp.