Så räknar du på hur mycket ni kan tjäna genom en klassförsäljning

Publicerad:

Av Josef Bekir

Klassförsäljningar har länge varit ett populärt sätt för skolklasser att samla in pengar för klassresor, utrustning eller andra speciella projekt. Med rätt strategi och produkter kan ni tjäna avsevärda belopp. I den här artikeln följer viktiga tips för att maximera intäkterna.

Varför klassförsäljning är en värdefull erfarenhet

Innan vi dyker ned i detaljerna kring hur man räknar på potentiella intäkter från en klassförsäljning, låt oss först belysa varför detta är så mycket mer än bara ett sätt att tjäna pengar. 

Klassförsäljning erbjuder en unik chans för elever att skaffa sig praktisk erfarenhet av arbetslivet. Det är en hands-on erfarenhet där teori möter praktik, och här är några skäl till varför det är så värdefullt:

Färdighetsutveckling: Genom försäljningen lär sig eleverna grunderna i försäljning, marknadsföring, och kundrelationer. Det är inte bara teoretiska koncept från en lärobok; det är riktiga, mätbara färdigheter som eleverna kan använda i sina framtida karriärer.

Teamarbete: Att samarbeta som en enhetlig grupp stärker klassens sammanhållning. Alla är beroende av varandra för att nå försäljningsmålet, vilket lär eleverna värdet av samarbete och ansvar.

Kommunikation: Att sälja produkter ansikte mot ansikte skärper elevernas kommunikationsfärdigheter. De lär sig hur man för en produktiv dialog, presenterar ett erbjudande och hanterar invändningar.

Ekonomisk insikt: Genom att hantera pengar, räkna potentiella intäkter och hålla reda på försäljning får eleverna en första inblick i ekonomiska principer och bokföring. Med dessa fördelar i åtanke, låt oss nu gå igenom hur man faktiskt räknar ut potentiella intäkter från en klassförsäljning.

Välj rätt produkt

Allt börjar med valet av rätt produkt. Det idealiska är något som folk faktiskt vill ha och kan tänka sig att köpa, gärna mer än en gång. Företag som Finsmakarna erbjuder produkter som belgisk choklad, te, kaffe och olivolja – varor som har en bred publik och uppskattas av många.

Engagera alla elever

För att maximera era intäkter är det viktigt att varje elev känner sig engagerad och delaktig. Genom gruppmöten, försäljningstävlingar eller rollekar kan ni bygga en stark laganda och öka entusiasmen för försäljningen.

Skapa en försäljningsplan

Diskutera och bestäm hur och var ni ska sälja produkterna. Är det genom dörr-till-dörr-försäljning, på lokala marknader eller via sociala medier? En kombination av flera metoder kan också vara effektiv.

Beräkna potentiella intäkter: 

För att göra detta, multiplicera antalet produkter ni tror att varje elev kan sälja med produktens försäljningspris. Sedan multiplicera den siffran med antalet deltagande elever. Glöm inte att dra av eventuella kostnader för inköp av produkterna.

Tänk på vinstmarginalen: 

Varje produkt kommer med en viss vinstmarginal, som representerar den andel av försäljningspriset som går direkt till klassens kassa. Få klarhet i vad denna marginal är för de produkter ni säljer.

Uppmuntra stora inköp: 

Erbjud paketpriser eller rabatter vid köp av fler produkter. Genom att göra detta kan ni uppmuntra kunder att köpa mer, vilket i sin tur ökar er totala försäljning.

Feedback och uppföljning

Efter er försäljning, sätt er ner som en klass och diskutera vad som fungerade bra och vad som kan förbättras. Detta ger värdefull insikt för framtida försäljningsevenemang.

Som inspiration kan det vara intressant att ta en titt på kalkylatorn för att se hur mycket pengar er klass kan tjäna genom Finsmakarna.se. Som referens så lyckades en klass att tjäna en rekordvinst på 42.600 kr!

Avslutningsvis

Klassförsäljning kräver arbete och engagemang, men belöningarna kan vara enorma. Inte bara i termer av pengar insamlade, men också i de färdigheter och erfarenheter eleverna förvärvar längs vägen. Genom noggrann planering och en positiv inställning kan ni uppnå era mål och finansiera era drömprojekt eller evenemang.

Lämna en kommentar