Vad är ett P.F.C kort

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

P.F.C kort – För barn

P.F.C kort för barn är ett betal-kort/enkelt bankkonto som barn kan nyttja med sitt eget namn. Det fungerar på så sätt som att vårdnadshavaren/föräldern är ansvarig för kontot och kan sätta in och ta ut pengar ifrån barnets konto/kort. Vårdnadshavaren/föräldern har även då möjligheter att få en bra överblick över sitt barns transaktioner. Varje gång barnet använder kortet, kan det ordnas så att föräldern får en pushnotis direkt i sin telefon. Detta är ett bra sätt att få barnet/den minderåriga att börja ta ansvar för sin ekonomi, vilket kan vara en otroligt bra förberedelse inför vuxenlivet. Privatekonomi är ett ämne som skolan inte lär ut och det är med anledning av detta viktigt att lära sina barn att hantera pengar i tid. P.F.C kortet kan vara en bra start.

Fördelar

  • Kortet brukar vara kostnadsfritt (baspaket)
  • Kan nyttjas som virtuellt kort
  • Inga transaktionsavigifter
  • Ingen växlingsavgift
  • Få bättre koll på barnens spenderings-vanor

Priser

Det finns olika paket med olika priser. Bas paketet innehåller oftast dom flesta funktioner man behöver och kan fungera utmärkt. Skulle man dock behöva fler funktioner som man tycker är nödvändiga finns det så kallade “premium paket”. De olika paketen kan variera från 30-70 kr/månaden. Premiumpaketen innehåller oftast funktioner som t.ex Google och Apple Pay, fler månadsinsikter och ibland även Kostnadsfria bankomatuttag upp till en viss summa.

Slutsats

Vi anser att P.F.C kort för barn kan vara en jättebra ide, som nämnt tidigare, får man som vårdnadshavare bättre uppsikt över vad barnet spenderar sina pengar på samt lär sig även den minderåriga att hantera ett bankkonto och sina “egna” pengar vilket är en jätteviktig egenskap att bemästra. Ju tidigare man får hjälp med det desto bättre blir det i senare vuxenlivet. Fördelarna är stora men i slutändan är det vårdnadshavaren som har det sista ordet och vet vad som är bäst för sig och sin familj. Andra kanske gör på något annat sätt och det behöver inte betyda att det är ett felaktig sätt att hantera barnens ekonomi på.