Vad betyder Ischias

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Vad betyder egentligen begreppet Ischias.
Någon gång har du säkert hört någon yttra, att den har problem med sin ischias.
I denna artikel reder vi ut vd begreppet ischias är samt vad det betyder.

Ischias betyder smärtor i ryggen som strålar ut i benet.
Denna typ av smärta uppstår oftast när den så kallade ischiasnerven (kroppens längsta nerv), blir inflammerad/irriterad. När ischias problem uppstår brukar smärtan gå över med tiden. Det är dock viktigt att hålla sig i rörelse, då läkningen kan gå snabbare. Visar det sig att man skulle få problem med att kontrollera urin och avföring eller att man skulle förlora känseln, är det rekommenderat att man söker vård.

När kan ischias uppstå

Ischias uppstår ofta när ischiasnerven blir inflammerad eller irriterad. Detta resulterar i smärtor då ischiasnerven är kroppens längsta nerv, och vars diameter är lika bred som ett pekfinger. Den sträcker sig från korsbenet i ryggen till baksidan av benet och ända förgrenar sig ner till foten. 

Alla signaler från nerven d.v.s känsel, styrka, motorik till och från foten gåra vi denna nerv. En av orsakerna som kan bidra till att ischias uppstår är ischias. Ska även tilläggas att ischias kan uppstå vid graviditet.

Vad innebär falsk ischias?

Falsk ischias är faktiskt vanligare än ”äkta”. Denna så kallade falska ischias ger liknande typ av smärta som folk upplever vid äkta men är lindrigare och fortsätter sällan nedanför knäet. Vid en så kallad falsk ischias är aldrig nerven involverad, utan problemet i sig tenderar till att vara en överbelastning av ryggraden. Det kan exempelvis vara att musklerna i området är såpass irriterade att smärtorna  sprider sig nedåt, längs benet. 

Hur känns ischias

symptom som kan förekomma vid ischias kan vara :

smärta i ryggslutet

Strålande smärta längs nervbanan

Känselbortfall

Försvagade muskler i benet

Kramp 

Sammanfattning


Att ha problem med ischias betyder att man har problem  med ischiasnerven. Det betyder att ischiasnerven som är kroppens längsta nerv blir inflammerad eller irriterad. Detta resulterar i sin tur till jobbiga smärtor. Det finns även falsk ischias, och den är vanligare än äkta. Även om den kallas för falsk kan smärtorna upplevas vara ganska så lika. Vid en falsk ischias är dock aldrig nerven involverad utan smärtorna kommer av att man ofta har överbelastat ryggraden. Vi hoppas att denna artikeln var till någon hjälp, samt att ni nu vet vad termen ischias betyder samt information kring den.