Vad innebär att låna utan UC?

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Lån utan UC innebär att kreditgivaren använt sig av en annan aktör än UC för att utföra kreditprövning av dig som blivande kunde. Det finns idag ett stort antal företag som marknadsför sig med att erbjuda lån utan UC, ofta innebär tyvärr detta att det blir ett dyrare lån för den ansökande. I denna artikel får ni läsa om vad det innebär att ta lån utan UC.

Lån utan UC – Vad betyder det?

När en person ansöker om att långa pengar, måste långivaren utföra en kreditprövning på dig. Enligt konsumentkreditlagen är det reglerat att det ska vara på detta viset, för att skydda dig som konsument. Med uttrycket att skydda konsumenten menar man på att man skyddar konsumenten från att ta lån som hen inte har råd att betala tillbaka.

Kreditprövning med annan aktör

Enkelt förklarat, betyder ett snabblån utan UC inte att en kreditprövning ej utförts, utan att kreditprövning utförts av ett annat företag än UC. Det kan finnas olika anledningar till att man inte valt UC. 

Vilka är UC

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Tidigare ägde storbankerna UC, men inte längre. Numera ingår UC i finska Enento Group. Alla storbanker i Sverige anlitar idag UC när det kommer till kreditupplysningar. Dom är för tillfället störst och har bäst rykte.

Vilka andra alternativ finns

Exempel på några stora kreditupplysningsföretag likt UC i Sverige är, Bisnode och Creditsafe. De fungerar på liknande sätt som UC, d.v.s samlar och förmedlar uppgifter om privatekonomi till bankerna/långivaren.

Lån Utan UC – Ofta Högkostnadskrediter

Ovannämnda typer av lån, lån utan UC, riktar sig i många av fallen till människor som inte kan bli beviljade lån hos etablerade banker. Här är det viktigt för dig som konsument att se upp. Dessa typer av lån är ofta högkostnadskrediter med en hög effektiv ränta. Ofta rör det sig dock om lägre belopp, men finns även aktörer som erbjuder lån uppemot 300 000 kronor utan UC. Gränsen brukar vanligtvis gå vid 50 000 kronor. Skulle man dock inte bli beviljad lån av etablerade banker, kan det ju vara ett alternativ att ansöka om lån utan UC. Även om det inte skulle vara optimalt så är det fortfarande ett alternativ. Valet är upp till en själv, då man själv alltid har ansvar för ens egna privatekonomi.