Svårt att räkna ut kreditkortens bonus
I Sverige finns ett mycket brett utbud av kreditkort som ger bonus. Detta antingen direkt i pengar eller i poäng som byts mot produkter. Genom att räkna på vad dessa poäng är värda blir det lättare att hitta bästa kreditkortet utifrån dess bonusprogram.
Bonus till faktura eller i värdecheck
Om bonusen ges i värdecheck, eller kan användas som delbetalning av fakturan, är det enkelt att räkna ut dess värde. Ett exempel kan visas från Komplett Bank. Deras kreditkort ger 0,5 % i bonus och summan används för att delbetala kommande faktura.
En person som handlar för 10 000 kronor med kortet kommer därmed få en bonus på 50 kr. Hur stor bonusen som tjänats in visas på fakturan och genom att logga in på hemsidan går det att ange hur stor del av bonusen som ska användas för att delbetala nästa faktura.
På samma sätt är det enkelt att värdera ett bonusprogram som ger värdecheckar som sedan kan utnyttjas hos en specifik butikskedja. Exempelvis samlas bonus med kreditkortet från OKQ8 varpå bonuscheckar betalas ut som kan användas hos dem.
Bonus i pengar – akta skatten!
Rocker är ett av få kort som ger bonus direkt i pengar. En gång i månaden sätts summan in på personens konto hos Rocker vilket gör att pengarna kan användas till vad som helst – till skillnad mot exemplen ovan.
Men detta innebär även att utbetalningarna från Rocker klassas som inkomst och att Rocker behöver lämna in information om dessa utbetalningar till Skatteverket. De kommer i sin tur kräva in 30 % i skatt – på kortbonusen! Att få 0,75 % med kort från Rocker är alltså sämre än att få 0,5 % hos Shell… Detta på grund av den skatt som kan behöva betalas.
Bonus utifrån poäng
De svåraste kreditkorten att jämföra, gällande värde på deras bonusprogram, är de som ger poäng som sedan växlas till produkter i kortföretagets poängshop.
Ett exempel är Marginalen Traveller som ger 1 poäng per 7 kronor som handlas med kortet. Det innebär att ca 14 poäng ges per 100 kronor. I deras poängshop kan allt från tågbiljetter till reseprodukter köpas. Dessutom kan poängen skänkas till välgörande ändamål.
En stor nackdel är att poängshopen inte är tillgänglig för personer som inte har kortet. Det går därmed inte att se exakt vad poängen kan användas till och därmed dess värde. I recensioner om kortet nämns att 14 000 poäng räcker till ett presentkort på 1000 kronor hos samarbetspartnern Liveit. Det krävs därmed att kortet används för inköp på 98 000 kronor för att rätt antal poäng ska kunna tjänas in. Om inköp sker på 98 000 kronor och bonusen är värd 1 000 kronor innebär det att bonusprogrammet ger tillbaka 0,98 %.
Flera flygbolag har bonusprogram där poängen används för att köpa resor eller uppgradera resor hos dem. Även i detta fall är det ofta mycket komplicerat att räkna ut dess värde. Detta inte minst eftersom värdet till stor del avgörs utifrån vad som köps med poängen.
Bäst kreditkort – Där inköp sker ofta
Generellt ges bättre bonus när poäng samlas hos en specifik aktör. Exempelvis har både SJ och SAS egna kreditkort vilka ger högst bonus om de används vid inköp hos respektive bolag. Poängen som tjänas kan sedan användas till att köpa resor hos dem.
De som ofta reser med exempelvis SAS kan därmed tjäna betydande summor på att välja ett av deras kreditkort. Hos SAS går det att välja mellan flera olika kort så även i detta fall behöver en jämförelse och uträkning ske gällande vilket kreditkort som är bäst utifrån hur det kommer att användas.