Räkna ut ränta kalkylator

Ränta

Månadsbetalning

SEK

Totalt

SEK

Total Ränta

SEK

Ett lån består av två delar – amortering och ränta. Amortering är det belopp som lånet faktiskt minskar med varje månad. Ränta är den kostnad som finansinstitutet tar ut för att låna ut pengar. Räntan blir mindre för varje månad utifrån att totalsumman på lånet minskar. Den procentuella räntesatsen är också viktig att ta hänsyn till för att inte behöva betala mer än vad som är nödvändigt.

Idag behöver du inte själv veta exakt hur du räknar ut räntan, använd istället vår kalkylator för att få ett snabbt och korrekt svar. Där kan du enkelt justera och se hur mycket räntan faktiskt påverkas av olika lånebelopp, räntesatser samt på hur lång tid räntan kommer att återbetalas. Det blir lättare att ta ställning till eventuellt erbjudande inför ett lån, samt tydligt vad du kan göra för att minimera kostnaden för lånet på ett smart och enkelt sätt.

Räkneexempel

I dessa räkneexempel har vi valt att inte ta hänsyn till ränteavdrag som beviljas årligen på deklarationen. Ränteavdraget är 30 % på den totala räntan som betalas under året. Kalle lånar 150 000 kr för att renovera sitt badrum med en ränta på 3 % och återbetalningstid på 15 år. Kalle vill veta hur mycket ränta han kommer att betala det första året.

Lån: 150 000 kr.
Ränta: 3 %.
Återbetalningstid: 15 år.
150 000 kr x 3 % = 4 500 kr/år.

Ytterligare kalkylatorer för beräkning av ränta

Låna pengar på olika sätt

Ibland uppstår det av olika anledningar ett behov av att låna pengar. Ibland ett plötsligt och snabbt behov som behöver åtgärdas fort. Det kan handla om allt ifrån bostadslån, bilköp, sms-lån, resor och privatlån. Varför, var och hur man ska låna pengar är därför nästintill oändligt.

Att ta ett kreditkort är också en form av att låna pengar, även om det många gånger inte riktigt känns så eftersom man inte får in alla pengar direkt på kontot. Ett sådant kort kan dock ibland vara bra att ha som backup-plan för små summor som uppstår plötsligt och som man kanske inte haft möjlighet att spara till.

Ta ett lån

Oavsett vad du har för ekonomiska grundförutsättningar i just ditt hushåll, kan behovet uppstå. Föreställningen om att det kanske bara är de sämre bemedlade människorna som lånar till ”mindre saker”, på grund av sämre inkomster eller att man bara kan bli godkänd för ett lån om man redan har en större plånbok, stämmer inte alls.

Lån är numera till för alla. På både gott och ont finns det även lån att ta för att studera och på så sätt kunna finansiera en högre utbildning som i sin tur ska generera så pass bra lön att man sedan kan betala tillbaka det man lånat. Ja, mycket av samhället är på många viss uppbyggt på att man kan låna pengar för olika situationer och tillfällen i livet. Många företag lever på detta i form av olika avbetalningar och krediter – vilket är ett sätt att låna pengar även om det många gånger inte känns som regelrätta lån.

Kreditkort

Att ta ett kreditkort är också en form av att låna pengar, även om det många gånger inte riktigt känns så eftersom man inte får in pengar direkt på kontot. Ett sådant kort kan dock ibland vara bra att ha som backup-plan för små summor som uppstår plötsligt och som man kanske inte haft möjlighet att spara till. Men enligt kreditio.se är räntan på ett kreditkort ofta uppemot 25 %, vilket innebär att den är mycket hög. Därför menar de på att du alltid ska betala tillbaka kreditfakturan inom de räntefria dagarna och undvika att ränta tillkommer. Det är ett tips som vi håller med om och är något du ska förhålla dig till om du skaffar ett kreditkort för oförutsedda utgifter. De rekommenderar även att du i så fall ska skaffa ett kreditkort utan årsavgift då det inte är värt att betala en årsavgift om du inte använder kortet till vardags.

Fler sätt att låna pengar

Det finns flera sätt att låna pengar på. Traditionellt lånar man av storbanker eller, om man har tur, av någon i sin närhet som kan tänka sig att ställa upp. Nu finns det dock även andra former av banker att låna av, ofta nätbaserade bankar som tillhör olika redan etablerade företag.

Blanco-lån, kreditlån och sms-lån används också i en större utsträckning idag och trots att en stor del av befolkning fortfarande inte ser detta som lika seriöst, kan det absolut finnas mindre småbanker som kan erbjuda bra villkor när det kommer till återbetalningstider, service och annat. Ett sätt att hitta den bästa räntan just för en själv och sin situation är att använda sig av olika företag som samlar alla lån på ett ställe. Då får man en snabbare överblick om vad som erbjuds och vem man kan använda med de förutsättningar man har.

Att låna pengar underlättar dock inte alltid en, kanske tuff, situation utan kan snarare göra situationen värre. Tillfälligt fungerar det som en lättnad, men håll koll på räntor. Detta är varför man alltid bör vara försiktig och verkligen kontrollera vilka kostnader och räntor som tillkommer när man tar ett lån, oavsett lånegivare. Att låna pengar bör vara en sista utväg om det gäller ett mindre lån