Ränta på ränta

Ränta på ränta effekten innebär att du inte bara får avkastning (eller ränta) på ditt investerade belopp. Du får även avkastning på tidigare års intjänad avkastning.

Denna kalkylator räknar ut hur ränta på ränta effekten påverkar utvecklingen av en investering.

Ränta på ränta effekten

Det sägs att den världskände vetenskapsmannen och fysikern Albert Einstein som levde mellan 1879–1955 skall ha sagt att ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk och att det är den starkaste kraften i Universum. Detta är stora ord och och om dessa citat får man tycka hur man vill.

En som förmodligen instämmer i dessa citat är Warren Buffet. Warren Buffett är idag en av världens rikaste människor. Han har använt sig av ränta på ränta effekten med stor framgång sedan han började investera sina pengar. I decennier har han lyckats hålla en avkastning på ca 20% per år och byggt upp en av världens största förmögenheter. För vanliga människor är det svårt att få en årlig avkastning på 20%. Börsen levererar i snitt mellan 8% och 10% per år över tid.

”Ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk”
– Albert Einstein

Ränta på ränta effekten bygger på iden att varje år som du får ränta eller avkastning på dina pengar så ökar ditt belopp. När du sedan får ränta/avkastning året därpå så får du ränta eller avkastning även på förra årets ränta/avkastning. Detta skapar en enorm kraft. De första åren blir utvecklingen inte så stor men efter några år så exploderar utvecklingen.

Ränta på ränta

”Den starkaste kraften i Universum är ränta på ränta”
– Albert Einstein

Detta diagram visar den utveckling du får på dina pengar om du har en avkastning/ränta på 10% per år och du investerar 1000 kr varje månad. Du startar alltså med 0kr på kontot. 25 år senare har du 1.298.181 kr på kontot.

Ökar du summan som du sparar varje månad eller ökar avkastningen med någon procent så blir slutbeloppet extremt mycket större.

Källhänvisning: