Högskoleprovet – Så här går det till

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir



Kommer ihåg när man själv satt där i salen och skulle skriva högskoleprovet första gången. Var väldigt nervös om hur det skulle gå. Slutade upp att jag fick 0,3 eller 0,4 första gången, vilket enligt mig inte är så bra. Med anledning av det ovannämnda, så har vi på miniräknare tagit fram en liten guide om vad du kan förvänta dig när du gör högskoleprovet, samt hur du kan förbereda dig inför det.

Högskoleprovet består av fem provpass.

Högskoleprovet består av fem provpass med 8 olika delar. Dessa utgör i sin helhet 160 uppgifter.
Två av provpassen innehåller kvantitativa uppgifter. Dom andra två passen innehåller verbala uppgifter. Det femte passet är ett utprövningspass. Dessa används för att testa uppgifter till framtida prov. Du får alltså inget resultat från utprövningspasset.

Dom kvantitativa uppgifterna

De kvantitativa uppgifterna innehåller dessa delar

1.Matematisk problemlösning

2. Kvantitativa Jämförelser

3. Kvantitativa resonemang

4. Diagram, tabeller och kartor.

Dom verbala uppgifterna

De verbala består av följande delar

1.Ordförståelse

2. Läsförståelse (svenska)

3. Meningskomplettering

4. Engelsk läsförståelse.

Bästa sättet att förbereda sig på är att göra gamla prov och signa upp sig på hpguiden.se
Som gratis medlem får du tillgång till över 9000 övningsuppgifter, uppgifter med förklaringar, videogenomgångar och formelblad. Allt detta som gratismedlem. Sen har dom även något som heter VIP-medlem. Då får man tillgång till hela artilleriet och även det mest värdefulla, en personlig coach med 2.00 i resultat. Alla deras coacher har skrivit 2.00 på högskoleprovet. Coachen hjälper dig då med t.ex individuell diagnos, analys, skräddarsytt studieuppläg och även vägledning utifrån egna mål och förutsättningar. Deras VIP-medlemskao kostar för tillfället  2490 kronor. Går ni i tankarna på hur ni ska förbättra ert resultat eller vill förbereda er extra mycket rekommenderar vi definitivt att besöka hpguiden

Det spelar ingen roll om du är 18 eller 35 år det är aldrig försent att komma in på den linje man vill i livet. Alla kan klara av att göra högskoleprovet med ett bra resultat!