Lågkonjuktur – Detta bör du tänka på

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef BekirDetta bör du tänka på

inflation som stiger, ökande priser och stigande bolåneräntor. I tider som dessa är det viktigt att värna om privatekonomin. I denna artikel får ni läsa om saker som kan vara bra att tänka på inför en lågkonjuktur.

Planera sparande

Under svårare tider som dessa är det extra viktigt att planera sitt sparande.

Detta kan man enkelt ordna genom att göra en enkel kalkyl innehållandes inkomst och utgifter. Sätt pengar åt sidan, sparar du i fonder eller aktier är det ännu viktigare att planera ekonomin. Låt inte dina utgifter bli större än din inkomst. Sen kan ju en lågkonjuktur gynna dig i det långa loppet, då aktier och fonder  även går ner i värde. Kan vara en köpmöjlighet. Risken måste dock beaktas, och den risk man tål ekonomiskt och psykiskt, känner man bäst själv till. 

Hur klarar du en nedgång

Planera för olika scenario. Om bolåne-räntorna hade höjts med 1-3 procent, hade din ekonomI Klarat av det eller om börsen störtdyker med 30 procent, har jag råd att tillexempel sälja med förlust?

Detta är viktiga frågor som du måste ställa till dig själv. Det är oerhört viktigt att vara ärlig mot sig själv för att kunna planera sin ekonomi, men också ytterst nödvändigt. Om man inte klarar av sådana störtdykningar så kanske man ska spara upp en buffert som kan täcka upp den eventuella förlusten, eller lägga undan mer pengar åt sidan för att kunna betala höjningen som eventuellt kan komma. 

Investeringstips

Under dessa sådana tider, brukar börsen och nästan allt som har med ekonomi att göra gå ner i värde. Det kan var en ypperlig investeringsmöjlighet eller så är det inte det. Traditionellt sätt så brukar guld och silver vara en ganska bra hedge mot inflation, på senare tid har folk även börjat köpa Bitcoin som är en kryptovaluta och använt denna som hedge mot inflation. Kryptovaluta är innebär väldigt hög  risk och innan man bestämmer sig för att investera ska man göra en ordentlig research i vad det är man ger sig in på. Förstår man sig inte på det så kanske det är bäst att avstå.