Livsstil och Hälsa – Konkreta tips

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

Livsstil och Hälsa

Livsstil och Hälsa är två saker som går hand i hand.
I denna artikel får du läsa om vad du bör tänka på för att förbättra hälsan och måendet.

Rör på dig

Att promenera eller motionera är något som fortfarande är väldigt underskattat.
Samtidigt som man bränner kalorier, andas in luft och kanske lyssnar på en podd eller musik, gör man så mycket som är bra för sinnet och kroppen. Du kanske kan börja med att promenera, och när det känns lätt med promenaden kan du öka på och börja löpa. Gör det som passar och är lättast för dig

Ät hälsosamt

Inom träningstermer brukar man säga 80% kost 20% träning.
Det uttrycket säger ganska mycket om hur viktig kosten är. Balansera din kost, en bra början kan vara att äta enligt tallriksmodellen som livsmedelsverket rekommenderar. Den visar på ett pedagogiskt sätt hur maten kan fördelas, för att få en bra balans i måltiden. Det finns olika  så kallade ”tallrikar”, tallriken för den som rör sig regelbundet, tallriken för den som rör sig lite o.s.v.

Tips – undrar ni hur man räknar ut BMI kan ni göra detta här på hemsidan med hjälp av vår BMI-räknare.

Styrketräna

Att styrketräna har i vissa fall hjälpt folk med depression eftersom det är vetenskapligt bevisat att träning stimulerar endorfin-utsöndring. Om man känner sig osäker på hur man ska börja styrketräna kan man börja med lägre vikter för att få till rätt form/rörelse. Det är viktigt att göra övningarna med rätt form, har man inte rätt form och tunga vikter kan detta resultera i svåra skador. Annars kan man nyttja sitt friskvårdsbidrag och anlita en PT (personlig tränare) som ger dig rätt förutsättningar för att börja styrketräna. Vill man ej nyttja sitt friskvårdsbidrag till detta, kan man kolla på youtube, där det finns professionella instruktörer som lär ut hur man ska göra övningarna. Sen kan man även fråga folk på gymmet om man är osäker, dom flesta är villiga att hjälpa till

Drick mycket vätska

Att dricka tillräckligt med vatten är bra för kroppen.
Vatten är ett fantastiskt lösningsmedel som används av kroppen för att transportera salter, kolhydrater och proteiner till rätt ställe. Slaggprodukter utsöndras via urinen och reglerar saltbalansen i kroppen. Vatten hjälper även till att reglera din kroppsvikt samt så reducerar vattnet mängden av oönskade ämnen såsom, arsenik, klor, järn, bly. Koppar. Mangan och andra tungmetaller.

Träna försiktigt

Ta det lugnt i början, framsteg ska komma sakta. Skyndar man resulterar det oftast i att man skadas, vilket gör att framstegen tar ännu längre tid. Stretcha även efter träningspasset, det är bra för elasticiteten i musklerna.