Så räknar du fram din nettoförmögenhet

Publicerad:

Av Josef Bekir

Nettoförmögenhet är en indikator på en individs ekonomiska ställning vid en viss tidpunkt. Den representerar värdet av alla dina tillgångar minus alla dina skulder. Att förstå hur man räknar ut sin nettoförmögenhet kan ge en klar bild av din ekonomiska hälsa och hjälpa dig att sätta upp framtida finansiella mål.

Steg för att räkna ut din nettoförmögenhet:

 1. Lista alla dina tillgångar: Detta inkluderar kontanter, besparingar, värdepapper, fastigheter, fordon, smycken och andra värdefulla ägodelar.
 2. Uppskatta värdet på varje tillgång: Försök att vara så realistisk som möjligt. För vissa tillgångar, som ditt hem, kan en professionell värdering vara till hjälp.
 3. Summera alla dina tillgångar: Addera värdet av varje enskild tillgång för att få en total summa.
 4. Lista alla dina skulder: Detta inkluderar lån, hypotek, kreditkortsskulder, medicinska skulder och andra personliga skulder.
 5. Summera alla dina skulder: Lägg ihop värdet av varje enskild skuld för att få en total summa.
 6. Subtrahera dina totala skulder från dina totala tillgångar: Detta kommer att ge dig din nettoförmögenhet.

Formel: Nettoförmögenhet = (Totala Tillgångar) – (Totala Skulder)

Att känna till din nettoförmögenhet kan vara särskilt viktigt om du planerar stora ekonomiska beslut, som att köpa ett hus, gå i pension eller starta ett företag.

Hur du står dig i jämförelse med Sveriges rikaste personer

Att veta din nettoförmögenhet är inte bara ett verktyg för personlig insikt, utan kan också fungera som en motivationsfaktor. Genom att jämföra dig själv med andra, särskilt med dem i toppen av ekonomiska rankningar, kan du få en känsla av var du står och vilka mål du kan sträva efter. Även om majoriteten av oss kanske aldrig når de astronomiska summorna som Sveriges rikaste personer har, kan deras framgångar inspirera oss att arbeta hårdare, spara smartare och investera klokare.

För att sätta saker i perspektiv kan det vara intressant att jämföra din nettoförmögenhet med några av Sveriges rikaste individer. Här är en titt på de fem rikaste personerna i Sverige 2023:

 1. Stefan Persson – ca 188,582,000,000 SEK
 2. Melker Schörling & family – ca 111,930,000,000 SEK
 3. Antonia Ax:son Johnson & family – ca 102,336,000,000 SEK
 4. Finn Rausing – ca 99,138,000,000 SEK
 5. Kirsten Rausing – ca 99,138,000,000 SEK

Vill du veta mer om andra framstående ekonomiska profiler i Sverige? Ta en titt på den här listan över de 15 rikaste personerna i Sverige

Slutligen, oavsett var du står ekonomiskt idag, kom ihåg att nettoförmögenhet är en dynamisk siffra. Med rätt planering och beslut kan du se den växa över tid.

Lämna en kommentar