Snabblån – detta behöver du veta

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Snabblån – detta behöver du veta

Snabblån tillhör kategorin smålån, där fokus ligger på snabbheten att få summan utbetald, oftast till en högre ränta och kortare återbetalningstid. Ni kanske känner till denna typen av lån, då dessa även kallas för sms-lån eller smålån. Lån utan säkerhet kallas vanligtvis för blancolån. I denna artikel reder vi ut vad ett snabblån är samt hur det fungerar.

Hur fungerar ett snabblån

Ett snabblån kan fungera på olika sätt beroende på vilken låneaktör du väljer att ansöka  ifrån.
I regel går det dock att konstatera två saker, dels att dessa lån är utan säkerhet, vilket gör att dom tillhör kategorin blanco-lån, samt att man snabbt och smidigt kan ansöka om lånet, ganska så omgående på internet eller telefonen. Processen går snabbt  och svar på om lånet är beviljat eller inte kommer inom loppet av någon dag . Ovannämnda anledningar gör att denna typ av lån kallas för snabblån. 

Som nämnt tidigare är återbetalningstiden kortare och lånesumman mindre än de flesta andra lån. När det kommer til just snabblån brukar inte lånesummorna överstiga 20 000 kronor åt gången, men i vissa fall kan det sträcka sig upp till cirka 50 000 kronor. Återbetalningstiden kan variera speciellt när det kommer till större summor . När man ska ansöka om ett snabblån, kan det vara bra att veta att räntan för ett snabblån oftast är högre än räntan vid ett privatlån.

Krav – vid ansökan av snabblån

Olika låneaktörer ställer olika krav på låntagare.
För samtliga gäller att personen i fråga minst är 18 år, i vissa fall 20 år samt att personen är folkbokförd i Sverige. Vissa låneaktörer har en övre åldersgräns på lån och kan kräva att du ska någon form av inkomst för att du ska kunna ta ett snabblån. Kraven kan dock skilja sig något så otroligt beroende på vilken låneaktör du väljer. Med anledning av detta är det alltid bra att kika på deras villkor innan du lämnar in en ansökan.

En vanlig fråga som många tänker på är om de kan beviljas lån trots betalningsanmärkningar. Låneaktörer som är seriösa gör en UC-kontroll på dig i samband med du ansöker om lån. Detta behöver nödvändigtvis inte innebära att du måste vara helt skuldfri, för att få ett lån beviljat. Det finns många låneaktörer idag som beviljar snabblån trots betalningsanmärkningar och dylikt.