Tips när du ska komma igång med styrketräningen

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Att börja styrketräna kan vara jobbigt i början speciellt om man inte vet hur man ska börja.

I denna artikel går vi igenom saker som kan vara bra att veta när man ska börja styrketräna. Förhoppningsvis kan vi förhindra att ni ådrar er skador samt fördjupar er kunskap om styrketräning och fitness.

Regel nummer 1 – börja alltid med uppvärmning 

Innan man påbörjar ett träningspass är det väldigt viktigt att man värmer upp. Vid uppvärmning förbereds musklerna på aktivitet. Skaderisken är mindre hos en uppvärmd person än en ouppvärmd. En bra uppvärmning ska få igång de centrala organen, d.v.s lungor, hjärta samt blodcirkulationen. Ett exempel på en bra uppvärmning kan vara jogging eller promenad i högt tempo. 

Tips – önskar ni läsa mer om styrketräning och fitness besök Fitness365

Teknik – Form

Det går absolut att komma en bra bit med sin styrketräning utan en god teknik. Problemet är bara att med dålig teknik löper man större risk för skador. Vi rekommenderar att man fokuserar mer på sin form/teknik än själva vikten(motståndet). Välj en vikt där det finns bra motstånd, men där du känner av att du kan kontrollera vikten. På så sätt kan du bibehålla en fin form på övningen och få till en bra muskelkontakt. Fuska inte heller när den specifika övningen utförs genom att använda andra kroppsdelar eller muskler än de som övningen syftar till att träna. Ett exempel på detta är t.ex när man kör stående biceps med hantlar. Flera tenderar att t.ex svinga med vikterna eftersom det är för tungt och använder då mycket av axlarna och ryggen vid övningen. Istället bör man sänka vikten/motståndet och utföra övningen med korrekt teknik.

Dela upp din träning

Dela upp träningen för att dom olika kroppsdelarna ska kunna vila upp sig.
Det går t.ex att göra på detta viset, 

Måndag – bröst + triceps

Tisdag – rygg + biceps

Onsdag – mage + kondition

Torsdag – axlar + triceps

Fredag – ben 

Lördag – vila

Söndag – vila

Det är även väldigt viktigt att kroppen får vila för att kunna återhämta sig.

Kosten

Det är även väldigt viktigt att sköta sin kost, ät en bra mängd med kolhydrater och protein.
För att bygga muskler måste man äta ordentligt men samtidigt hålla sin kost rumsren. D.v.s. ska man inte äta för mycket med kolhydrater och fetter. Det finns gott om gratis kost-scheman online som du kan använda dig av. Ett tips är att efter varje pass dricka en protein-shake och dela upp dina måltider över dagen.