Hur fungerar ett privatlån

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir


Jag tror att privatlån är den vanligaste typen av lån idag. Ändå så känns begreppet ibland luddigt. Speciellt när jag skulle ta mitt första privatlån. Här kommer lite info som jag tror kan hjälpa dig när det är dags att ta ett privatlån.

Hur funkar ett privatlån

Tar du ett lån utan säkerhet, så är det ett privatlån. Denna typ av låneform skiljer sig från bolån, då man lånar med bostaden som säkerhet. Hos dom flesta långivare och banker kan du låna mellan 30 – 500 000 kronor. Man amorterar sedan på lånet varje månad, d.v.s betalar av lånet varje månad tills lånebeloppet är betalt. Den vanligaste återbetalningstiden brukar vara mellan 2-10 år.

Vad är egentligen ett privatlån?

privatlån kallas även för blancolån, det är som nämnt ovan ett lån utan säkerhet. Med ett privatlån kan du exempelvis låna pengar för renovering, bilköp eller kanske köpa en båt om du så önskar. Hos dom flesta banker och lånegivare kan du räkna och ansöka om privatlån digitalt på nätet. Med hjälp av deras lånekalkylatorer får du direkt reda på vilken ränta du får. Du kan även själv välja och justera återbetalningstiden.

Hur mycket kan jag ta i privatlån

Lånebeloppet avgörs utifrån dina ekonomiska förutsättningar, det vill säga vilken inkomst du har, om du har andra lån samt om det exempelvis finns det några barn i hushållet etc.

Vem kan ansöka om denna typen av lån

För att du ska kunna ansöka om privatlån hos dom flesta banker behöver du först och främst vara minst 20 år gammal, samt ha en fast inkomst på en viss summa. Summan brukar variera men skulle säga att den ligger någonstans mellan 150 000 – 270 000 kronor. Det beror helt enkelt på vilken bank du går till. Du ska även ha varit bosatt i Sverige minst 3 år och inte ha några betalningsanmärkningar.

Jämför alltid privatlån

Går du i tankarna på att ta denna typen av lån finns det flera låneförmedlare på nätet som du kan ansöka hos. Dom tar din ansökan och skickar den till dom flesta banker och långivare som erbjuder dig förslag. Det bästa är att dom endast tar en kreditupplysning. Sedan kan du välja det alternativet som är bäst för dig. Jämför alltid dom effektiva räntorna mot varandra. En normal ränta på privatlån ligger oftast mellan 6-7 procent, men kan variera och vara mycket högre