Miniräknare – från 4kg till mobilen

Publicerad:

Uppdaterad:

Av Josef Bekir

Miniräknare – från 4kg till Mobilen.

Miniräknaren är en av tidernas kanske mest praktiska uppfinning och något man använder sig av än idag. Miniräknaren har inte alltid funnit i det formatet vi ser idag. En gång i tiden vägde den över 4 kg. Den var med andra ord något man inte kunde stoppa i fickan och ta med sig.

Miniräknares utveckling genom historian


Den allra första miniräknaren var en kulram, ja kulram som idag används som leksak till barn.
Förr i tiden användes kulramen av bönder, köpmän samt fiskare för att hålla koll på olika typer av mängder. Efter kulramen kom räknestickan , som uppfanns 1662.  Den första automatiska kalkylatorn kom att utvecklas i början på 1600 talet och använde sig av astronomiska celler för att göra beräkningar. Det dröjde ända till 1844 tills den första miniräknaren med knappar kom. 

1980-talet kom det avancerade miniräknare från Casio. Den såg nästan likadan ut som dom vi använder oss utav idag i låg och hög-stadiet

Miniräknare – idag finns den på alla dagens mobiltelefoner

Det fantastiska med tekniken är att den ständigt utvecklas och förändras. Från att ha vägt 4 kg, finns miniräknaren idag inbyggd i dagens telefoner. I dagens telefoner kan man göra allt möjligt, ladda ner olika typer av appar, man har gps, navigering och även hälsodata som man själv kan stämma av och kontrollera vid behov. Mobilen och abonnemanget har dock blivit något som dom flesta människor behöver och använder sig av för att kunna fungera i samhället. Med anledning av detta har kostnaden blivit väldigt hög för dessa, och om man inte jämför mobilabonnemang kan det bli väldigt kostsamt.

Något man tar för givet idag

Både mobilen och miniräknaren är något man tar för givet idag. För 23 år sedan, när Nokia 3310 kom ut med snake-spelet förinstallerat hade jag aldrig anat att jag några år senare, skulle ha miniräknaren i min telefon samt vara villig att betala abonnemang plus telefon för 550 kronor i månaden. Det har vi tekniken och tacka för.

Sammanfattning

Miniräknarens framtid har inte alltid varit jättetydlig, under en tid, fanns den i form av kulram och räknesticka, sedan utvecklades den till en mackapär driven på solceller av Casio. Idag är den så lättillgänglig att den finns i alla dagens mobiltelefoner. Teknikens framsteg har möjliggjort att våra liv förenklats. Den har även förenklat miniräknaren och mobiltelefonerna. Miniräknarens historia började som en kulram, och slutade upp i våra fickor inbyggd i våra mobiltelefoner.